Streekhistorisch Centrum richt tentoonstelling ‘Een Ander Achterhuis’ in ter gelegenheid van de onthulling van Monument21.
Voor wie nog meer wil weten en vooral ook zien van het Stadskanaalster Achterhuis heeft het Streekhistorisch Centrum een tentoonstelling ingericht. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth die samen met hun dochters Lammie en Fennie in de Tweede Wereldoorlog vanaf de zomer van 1942 onderdak hebben geboden aan zestien onderduikers waarvan dertien van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.
In de tentoonstelling staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk die samen met een plattegrond van het huis laat zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de Yad Vashem-medaille, de hoogste onderscheiding van de Israëlische ambassade die Hindertje Drenth in 1979 kreeg (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust. Deze medaille werd door de familie speciaal voor de tentoonstelling aan het SHC uitgeleend. Twee Poesiealbums, één van Lammie en één van haar schoolvriendin Martha Speelman die in elkaars album schreven, maken tastbaar hoezeer het leven aan het begin van de oorlog voor kinderen nog gewoon doorging. Toen Lammie in 1943 tijdelijk als dekmantel op het NSB-kantoor ging werken, raakte ze haar vriendinnen allemaal kwijt.
De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 25 februari 2022. Openingstijden van van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze tijden terecht. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.