Je hebt toch wel JA gezegd?!

Het verhaal over het Stadskanaalster Achterhuis


Het stadskanaalster achterhuis

Het verhaal waarom

In de Tweede Wereldoorlog waren veel mensen hun leven niet zeker wanneer ze gewoon hun dagelijkse gang gingen. Velen moesten zich verschuilen op een onderduikadres om te ontkomen aan vervolging of tewerkstelling in Duitsland. Aan de Kromme Wijk vonden zestien mensen een veilig heenkomen, zonder dat iemand er wat van af leek te weten.

Het verhaal over het Stadskanaalster Achterhuis van Willem en Hindertje Drenth wordt in die eerste dagen na de bevrijding geleidelijk duidelijk en in de jaren tachtig van de vorige eeuw door J. Hof beschreven in het boek “Het Stadskanaalster Achterhuis”.

Monument21

Aan de Kromme Wijk woonden Willem en Hindertje Drenth met hun dochters Lammie en Fennie. Zij hebben met veel mededogen en gevaar voor eigen leven een schuilplaats geboden aan uiteindelijk 16 onderduikers. De onbaatzuchtigheid van Willem, Hindertje en de dochters en hun vanzelfsprekende overtuiging dat mensen in nood geholpen moeten worden, getuigen van een levenshouding die tot op de dag van vandaag als voorbeeld kan dienen. Nu, meer dan 70 jaar later, is er bijna niets wat ons herinnert aan deze gebeurtenissen. 
Om deze geschiedenis recht te doen, is het plan opgevat om een monument te realiseren in nabijheid van de plek waar de woning stond. 
Monument 21 is het ontwerp voor een monument ter herinnering aan de gebeurtenissen in en rond een kleine arbeiderswoning aan de Kromme Wijk in Stadskanaal in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. 

Neem contact met ons op

Steun ons, doe een gift