Je hebt toch wel JA gezegd?!

Het verhaal over het Stadskanaalster Achterhuis


Het stadskanaalster achterhuis

Het verhaal waarom

In de Tweede Wereldoorlog waren veel mensen hun leven niet zeker wanneer ze gewoon hun dagelijkse gang gingen. Velen moesten zich verschuilen op een onderduikadres om te ontkomen aan vervolging of tewerkstelling in Duitsland. Aan de Kromme Wijk vonden dertien Joden, een gedeserteerde Oostenrijkse soldaat en daarnaast ook nog enkele anderen voor kortere tijd bij de familie Drenth een veilig heenkomen, zonder dat iemand er wat van af leek te weten en met alle moeilijkheden en spanningen van dien.

Het verhaal over het Stadskanaalster Achterhuis van Willem en Hindertje Drenth wordt in die eerste dagen na de bevrijding geleidelijk duidelijk en in 1998 door Jan Hof beschreven in het boek “Het Stadskanaalster Achterhuis”. Dit boekje is nog verkrijgbaar bij o.a. Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal.

Lees een korte samenvatting door op deze tekst te klikken.

Monument21

Aan de Kromme Wijk woonden Willem en Hindertje Drenth met hun dochters Lammie en Fennie. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog met veel mededogen en gevaar voor eigen leven een schuilplaats geboden aan mensen in nood.  De onbaatzuchtigheid van Willem, Hindertje en de dochters en hun vanzelfsprekende overtuiging dat mensen in nood geholpen moeten worden, getuigen van een levenshouding die tot op de dag van vandaag als voorbeeld kan dienen.

Nadat het huis werd afgebroken en de weg waar het stond, de Kromme Wijk, werd gereconstrueerd en verlegd, was er bijna niets meer wat ons op deze plek nog herinnerde aan deze gebeurtenissen.
Om daar verandering in te brengen, werd het plan opgevat om een monument te realiseren in nabijheid van de plek waar de familie Drenth woonde. Monument 21 wil de herinnering aan de gebeurtenissen in en rond een kleine arbeiderswoning aan de Kromme Wijk in Stadskanaal in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog levend houden en doorvertellen.

Wat had jij gedaan?

Neem contact met ons op

Steun ons, doe een gift