Het Stadskanaalster Achterhuis

Educatie over het Stadskanaalster Achterhuis

Inleiding

Iedereen kent wel het Achterhuis in Amsterdam, waar Anne Frank en haar familie zich twee jaar verborgen konden houden voor de nazi’s. Dat er in Nederland meerdere van dit soort ‘Achterhuizen’ hebben bestaan, is minder bekend. Het Stadskanaalster Achterhuis is daar één van. Deze tentoonstelling toont aan de hand van het boekje dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgaf, hoe zestien onderduikers de Tweede Wereldoorlog overleefden dankzij de hulp van de Stadskanaalster familie Drenth.

In 2015 werd van het verhaal een musical gemaakt door de Musicalgroep Odoorn. Ter gelegenheid van dit project werden ook kunstenaars uitgenodigd het verhaal te verbeelden in hun werk. Ria Penthum uit Assen maakte een koffer met daarin allerlei kleine voorwerpen die iets met de familie Drenth, de onderduikers en hun tijd in het boerderijtje aan de Kromme Wijk te maken hebben. De Musicalgroep Odoorn schonk deze koffer aan Bennie en LammieKosses-Drenth. De koffer maakt nu deel uit van de expositie.

Van de musical is een DVD-registratie gemaakt. De film is aan de kassa te koop voor 15,-

Bronnen:
Jan Hof, Het Stadskanaalster Achterhuis, een bijzonder onderduikverhaal uit de oorlogstijd, met illustraties van Geert Schreuder, Hooghalen 1998.

Materiaal / downloads:


Samenvatting verhaal


Lesmethode 9-12 jaar


Lesmethode 12-16 jaar

achterhuis, stadskanaal, familie drenth, 2e wereldoorlog

Neem contact met ons op

Steun ons, doe een gift